Lúdtalp torna

Sok szülő úgy viszi el orvoshoz a gyermekét, hogy csámpás, vagy bedől a bokája és ez nem nyújt szép látványt. Sajnos azonban a lúdtalp nem csupán esztétikai hiba. Legtöbbször fájdalommal és egyéb kellemetlenségekkel jár.

Minden baba telitalpasnak születik. Akkor kezdenek el kialakulni a boltozatok, hogyha a gyermek feláll és megteszi első lépéseit. Ezért nagyon fontos, hogy milyen cipőt visel kiskorában a gyermek, illetve az is, hogy mennyit és milyen talajon jár. Ne legyen a gyermeken mindig cipő vagy papucs, hanem hagyjuk, hogy mezítláb járjon otthon. Ne csak otthon a parkettán, hanem göröngyös, egyenetlen talajon is járjon. A talp izmainak megerősítése érdekében játékos gyakorlatokat is adhat gyermekének, mint például ceruza, golyó vagy akár kavics felvétele lábujjakkal. Rendszeres tornával erősíthetjük a lábboltozatokat tartó izmokat és elkerülhetjük, hogy gyermekünk folyamatos fájdalmat érezzen.


A láb alapvető funkciója a test megtartása, a testsúly átvitele a talajra, az állás és a járás. A láb három ponton, a nagylábujjon, a kislábujjon illetve a sarokcsonton támaszkodik a talajra. Ezek között a támaszkodási pontok között alakul ki a hosszanti illetve a keresztboltozat. A boltozatokat a talpon lévő izmok, illetve szalagok tartják fenn. A boltozatos szerkezetű láb alkalmasabb a test súlyának a viselésére, mert a boltozatos  szerkezet teherbíróbb, mint az egyenes talp. Ha a boltozatos szerkezetet az izmok gyengeségük miatt nem tudják megtartani, akkor a láb nem képes megtartani a testsúlyt sem és a boltozat lelapul.

A lúdtalp (pes planus) tehát a láb állásának azon elváltozása, melynél a láb a hossztengelye körül kifelé van fordulva, úgy hogy belső széle lesüllyedt és külső széle magasabban áll. Legfeltűnőbb változás az, ha a láb boltozata lelapul és így a láb belső szélén észlelhető vájulat eltűnik, és a láb egész talpával éri a talajt. A láb ezen elváltozása kihatással lesz a bokára, térdre és csípőre is, így a páciens sokszor érezhet az egész alsó végtagjában fájdalmat, illetve nem képes hosszú ideig járni.

Egyre nagyobb számban található a gyermekek körében a láb statikai hibájával járó lúdtalp és befelé dőlő bokaízület. Fontos, hogy kezdeti szakaszban kiszűrt gyermekeknél is törekedjünk az eltérés korrekciójára, akkor is, ha gyermek nem panaszkodik fájdalomra. Gyógytorna, talpbetét, speciális sarokemelés nélkül ezek a hibák csak fokozódni fognak maradandóvá válnak és panaszt is okozhatnak a későbbiekben, hiszen ahogyan nő a gyermek, egyre nagyobb súly nehezedik a lábára, melyhez, alkalmazkodnia kell. Babakorban még csak a saját testsúlyát, később, már az iskolatáskáját is el kell bírnia. Ahogyan pedig egyre nő, a sportolás, testsúlynövekedés még nagyobb igénybevételnek teszik ki a lábat.

A csoportos foglalkozás díja:

14,000 Ft / 4 alkalom* (*A 4 alkalmas bérlet 5 hétig érvényes).

Csoport létszám: maximum 6 gyermek/csoport

Időpont: előre egyeztetett

Foglalkozás vezető: Szabó Regina- konduktor, fejlesztő pedagógus

Foglalkozásra jelentkezés: 70/372-5041 vagy Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
Kedveld Te is!